Uitvaart in coronatijd

Wat betekent dit in de praktijk

Update: 15 februari 2022

Met ingang van vrijdag 25 februari vervallen alle maatregelen. Dit betekent dat er geen beperkingen meer zijn voor uitvaarten tot 500 personen.

* De mondkapjes mogen weer af
* De anderhalve meter afstand is niet meer verplicht
* Geen vaste zitplaatsen meer
* Geen beperkingen meer bij rouwbezoeken en condoleances
* Externe horeca is weer open
 
Alhoewel alle regels zijn vervallen, blijft het raadzaam om elkaar, maar vooral ook jezelf te beschermen. Het advies is dan ook om anderehalve meter afstand te blijven houden, een mondkapje te dragen, geen handen te schudden, handen te wassen en bij klachten thuis te blijven.

Alle informatie en maatregelen om het virus tegen te gaan vindt u op de website van de rijksoverheid en het RIVM. Op deze pagina van de rijksoverheid leest u de specifieke overheidsregels rondom een uitvaart.

In tijden van verdriet wil je er graag voor iemand zijn. Persoonlijk langs gaan en iemand aanraken als troost kan helaas in deze tijd van het coronavirus niet. Gelukkig is er nog veel wél mogelijk om op een persoonlijke en passende manier afscheid te nemen.

Zo mag u nog steeds uw dierbare thuis opbaren en meehelpen met de verzorging. En nu het maximum aantal aanwezigen beperkt wordt doordat we 1,5 meter afstand tot elkaar moeten bewaren, gaan we kijken naar andere mogelijkheden om iedereen toch de gelegenheid te geven om afscheid te nemen. Met de rouwstoet kunnen we door de straten rijden en stoppen waar buren, vrienden en kennissen wonen. Via een live beeldverbinding kunnen mensen vanuit huis meekijken. Of iedereen kan op hetzelfde tijdstip een kaarsje aansteken. Zo bent u allemaal op hetzelfde moment in gedachten bij elkaar. Het zijn manieren om op afstand toch met elkaar verbonden te zijn.

Op een later tijdstip kunnen we een herdenkingsbijeenkomst organiseren waar iedereen bij aanwezig kan zijn. Een mooi symbolisch moment hiervoor kan zijn op de geboortedag of bij de asverstrooiing.

Een hand geven, even aanraken, even knuffelen  … het kan nu niet. Uw hand op uw hart leggen, elkaar aankijken en de woorden uitspreken of het Namasté-gebaar zijn mooie alternatieven om op afstand uw medeleven te uiten.

Hieronder leest u wat de maatregelen op dit moment in de praktijk inhoudt. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met mij op. Ik beantwoord graag uw vragen en denk met u mee in mogelijkheden. Ik blijf u met raad en daad bijstaan.
 

Is het nog mogelijk om op een mooie manier afscheid te nemen van uw dierbare?

Ja, dat kan. Ik kijk graag samen met u naar de mogelijkheden die er zijn om op een mooie manier afscheid te nemen van uw dierbare.
 

Hoeveel mensen mogen bij de uitvaart aanwezig zijn?

In principe is dit maximaal 100 personen, maar de uitvaartlocaties kunnen op basis van de grootte van de beschikbare ruimtes een ander (lager) maximum hebben gesteld. Dit verschilt per locatie en ik kijk graag samen met u naar de mogelijkheden.
 

Kunnen we na de plechtigheid nog samen komen met elkaar?

De overheid stelt de uitvaartbranche vrij van het gebruik van het coronotoegangsbewijs. Om de afstand tot elkaar te kunnen waarborgen, heeft wel iedereen (dit geldt ook voor kinderen tot 13 jaar) een vaste zitplaats en is er door de locaties een maximum gesteld aan het aantal personen dat aanwezig kan zijn. Vindt de condoleance plaats op een andere locatie dan een uitvaartlocatie, dan gelden wel de overheidsregels voor de horeca.

Waar moeten we verder nog rekening mee houden?

Binnen zullen wij een mondkapje moeten dragen en vanzelfsprekend blijven de basisregels van kracht. Houdt u er rekening mee dat een afscheidslocatie – naast de landelijke richtlijnen – ook nog extra maatregelen kan nemen. Heeft u last van koorts, verkoudheid of hoesten?  Blijft u dan thuis om anderen te beschermen. Een verschrikkelijk moeilijk, maar noodzakelijk besluit. Gelukkig zijn er ook andere vormen om nabestaanden uw steun te betuigen.
 

Komt u nog bij ons langs om de uitvaart te bespreken?

Een van de maatregelen om het virus te bestrijden is fysiek afstand houden waar dat mogelijk is. Dit betekent in de praktijk dat ik met u bespreek of het mogelijk is om langs te komen. Als dit niet kan, dan zullen we zoveel mogelijk telefonisch regelen.
 

Mag ik iemand nog condoleren?

In verdrietige tijden is niets fijner en waardevoller dan elkaar steun betuigen. Op dit moment kan dat niet door iemand te omhelzen of een hand te schudden. Als respectvol alternatief kunt u uw hand op uw hart leggen en uw condoleance uitspreken. Ook het Namasté gebaar is een mooi gebaar om uw medeleven te uiten.
 

Mag ik nog helpen bij de verzorging?

Dit is mogelijk, mits de ruimte waar de verzorging plaatsvindt groot genoeg is om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. De verzorgers zullen extra beschermingsmaatregelen nemen als dit nodig is.
 

Kan een overledene nog thuis opgebaard worden?

Ja dit is mogelijk. Het verzorgingsteam komt bij u thuis voor de verzorging en de opbaring.
 

Zijn er dan speciale zaken om rekening mee te houden?

Op dit moment niet. U kunt uw dierbare gewoon aanraken. Net als anders wast u hierna wel goed uw handen.

Wilt u meer informatie?

Ik zal uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden of de gewenste documenten toesturen. U kunt uw adresgegevens invullen in het veld Opmerkingen.