Als u een crematie moet regelen omdat een dierbare is overleden of binnenkort komt te overlijden, dan is er een aantal zaken waar u een beslissing over moet nemen.

Wanneer moet de crematie plaatsvinden?

Wanneer iemand is overleden, dan moet de crematie uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Zaterdag, zondag en officiële feestdagen tellen hierin niet mee. Onder bepaalde omstandigheden kan hiervan afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer er familie uit het buitenland komt. Hiervoor is wel toestemming nodig van de officier van justitie.

Crematoria

Als u kiest voor een crematie, dan zijn er in de regio diverse crematoria om naar toe te gaan. Ze hebben ieder een eigen sfeer en uitstraling. Crematorium Rhijnhof ligt aan de rand van Leiden en heeft een moderne, lichte en kleurrijke uitstraling. Maar bent u liever midden in de bollenvelden, dan is crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse een mooie locatie.

Bewaartermijn as

Na de crematie moet de as een maand lang in het crematorium blijven. Dit is wettelijk zo bepaald en geeft nabestaanden de tijd om goed na te denken wat zij met de as willen doen. In sommige gevallen is het mogelijk om ontheffing te vragen van deze bewaartermijn. Hiervoor moet toestemming gegeven worden door de officier van justitie.

Asbestemming

Er zijn heel veel mooie asbestemmingen om uit te kiezen. Het ligt er net aan wat het beste past bij u, de familie en bij de overledene zelf natuurlijk. Gemiddeld blijft er na de crematie zo’n drie kilo as over. Dat is best veel waardoor het prima mogelijk is om de as te verdelen over familieleden bijvoorbeeld. En om er op verschillende manieren een waardevolle herinnering aan de overledene van te maken. Hieronder noem ik kort enkele mogelijkheden.

Verstrooien

U kunt (een deel van) de as verstrooien in de eigen tuin, op open zee of op een speciaal strooiveld. Een mooie gedachte is bijvoorbeeld om de as te verstrooien op plekken waar de overledene graag kwam. Met een speciale as-wandelstok laat u tijdens een tocht over een pad met herinneringen stapje voor stapje een beetje as achter.

Persoonlijk

Veel mensen vinden het fijn om een beetje as bij zich te dragen in een speciaal sieraad. Zo is uw dierbare altijd dichtbij u. Er zijn ook veel andere artikelen verkrijgbaar om de as thuis in te bewaren, zoals een speciaal fotolijstje, een mooi kunstwerk of een bijzondere urn. Daarmee creëert u in uw eigen vertrouwde omgeving een persoonlijke plek om te herinneren. Het is zelfs mogelijk om op uw lichaam een mooie tattoo te laten zetten waarin een beetje as is verwerkt.

Bijzetten of begraven

Een urn met as kunt u ook een plekje geven in de urnenmuur (columbarium) of urnentuin bij het crematorium of de begraafplaats. Ook is het mogelijk om de urn te begraven in een graf. Een fijne en praktische oplossing als het graf wordt gedeeld met iemand die is begraven, zoals in een familiegraf.

Persoonlijk contact

Mijn naam is Marlène Kromhout. Ik ben uw persoonlijke uitvaartverzorger en help u met alle praktische zaken rondom een uitvaart.